Beneficii

Home / Beneficii

Zeoliții sunt aluminosilicați naturali, hidratați de calciu, sodiu, potasiu, magneziu. Au structură reticulară, având capacitatea de a pierde și a câștiga reversibil apa într-o proporție de până la 15%, de a-și schimba cationii constituenți, fapt ce îi conferă capacitatea excepțională de absorbție, desorbție și schimb ionic.

Zăcământul de zeoliți este cantonat în tufurile vulcanice care se prezintă sub forma unor depozite stratificate, lenticulare sau acumulări masive cu structura samitica sau psamitic-psefitică și textură compactă, compact-poroasă. Sunt răspândite în toate regiunile lumii afectate de activități paleo și neovulcanice.

Cel care a descoperit zeoliții este minerologul suedez Baron Alex F. Cronsted în anul 1756, fiind cel care a observat faptul că anumite minerale, încălzite destul timp, acestea încep să clocotească ca și cum ar fierbe. Minerologul a numit aceste minerale zeoliți după grecescul zeo (a fierbe) și lithos (piatră). Până în prezent s-au găsit peste 40 astfel de minerale naturale.

Datorită structurii lor, zeoliții au dovedit proprietăți foarte interesante. Astfel ei pot fi folosiți ca site moleculare” cu o funcționare inversă decât a filtrelor, particulele mici – în acest caz chiar și cele mai mici molecule – rămânând în urmă, lăsându-le pe cele mai mari să treacă nestingherite.

Datorită structurii cubice în formă de fagure și a încărcării negative, zeolitul atrage metalele grele și toxinele și le capturează. Toxinele intră și nu mai pot ieși, iar zeolitul le poartă în siguranță și inofensiv în afara organismului prin procesul de digestie.

Există mai multe tipuri de zeolit, însă cel studiat în domeniul nutriției umane este clinoptilolitul.

Clinoptilolitul este utilizat ca un supliment alimentar, în principal pentru detoxifierea organismului.

De asemenea are numeroase beneficii, demonstrate prin studii, după cum urmează:

  • Elimină metalele grele – zeolitul are o structură moleculară perfectă pentru captarea și eliminarea metalelor grele din organism incluzând mercurul, cadmiu, plumb, arsenic, staniu și fierul în exces. De asemenea elimină metalele radioactive cum ar fi cesiumul și stronțiul.

  • Reducerea absorbției de nitrați – aceștia se găsesc în principal în carnea procesată, fiind factori favorizanți ai cancerului de stomac, pancreas și colon, fiind în același timp una din cauzele diabetului de tip II. Zeoliții captează nitrații din tractul digestiv înainte de a fi absorbiți.

  • Poate ajuta la optimizarea nivelului de zahăr din sânge (glucoreglare) datorită încărcării sale negative.

  • Echilibrează PH-ul ducându-l în zona unui PH alcalin cuprins între 7.35-7.45. Zeolitul atrage și reglează excesul de protoni care cauzează aciditatea. În felul acesta poate ajuta la reducerea acidului gastric, Candida și artrita.

  • Îmbunătățește absorbția nutrienților – prezența zeolitului în tractul gastrointestinal îmbunătățește absorbția nutrienților și ajută la dezvoltarea microorganismelor sănătoase și la reducerea riscului de infecții și gastroenterită.

  • Stabilizează funcționarea sistemului imunitar – Zeolitul se pare că echilibrează sistemul imunitar cu toate că mecanismul exact al acestuia nu este pe deplin cunoscut. Această funcție este de mare importanță într-o lume în care sistemul imunitar al majorității populației este serios afectat. Întrucât zeoliții înlătură diferitele tipuri de toxine din corp, crește în mod natural energia și starea de sănătate. Mulți utilizatori resimt creșterea vitalității, a clarității mentale și o stare generală de bine.

  • Acționează ca un puternic antioxidant – Un antioxidant obișnuit absoarbe excesul de radicali liberi deoarece are un număr impar de electroni. Pe de altă parte, zeolitul prinde radicalii liberi în structura sa complexă, dezactivându-i și eliminându-i. Astfel, acesta acționează în completarea acțiunii antioxidanților tradiționali.

Mecanismul de acționare al zeolitului:

Clinoptilolitul are o structură reticulară, cu pori și canale care străbat cristalul. Structura reticulară are încărcătură negativă, ceea ce îl face unic între mineralele naturale. Datorită structurii reticulare și a încărcării negative, clinoptilolitul are capacitatea de a atrage și capta în interiorul acestuia metalele grele și alte substanțe toxice.

Unitățile de SiO4 sunt neutre electric, dar fiecare unitate de AlO4 este încărcată negativ, creând astfel zone încărcate negativ în întreaga structură de cristal. Încărcarea negativă a structurilor de AlO4 este balansată de prezența a patru metale încărcate pozitiv, cunoscute sub denumirea de cationi. Aceștia constau în calciu, magneziu, sodiu și potasiu. Acești ioni au legături slabe și pot fi schimbați cu ușurință cu alte substanțe cum ar fi metalele grele toxice. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de schimb cationic, zeolitul fiind cunoscut pentru capacitatea ridicată de a realiza schimbul cationic, ceea ce îi asigură o multitudine de utilizări. Din punct de vedere chimic, zeolitul este format din Al, Si și O2 . Zeolitul are o structură cristalină tridimensională rigidă, similară cu cea a unui fagure constând într-o rețea de canale și cavități interconectate. Apa se mișcă cu ușurință în această structură poroasă, dar arhitectura moleculară rămâne rigidă. Un alt aspect important este faptul că aceste cavități și canale au dimensiuni aproape uniforme, permițând cristalului să acționeze ca o sită moleculară. În timp ce cei mai mulți agenți de chelare utilizați pentru detoxifiere nu sunt specifici, bazându-se doar pe încărcare, clinoptilolitul pare să fie mult mai specific pentru eliminarea metalelor grele toxice. Studiile au arătat că în situația în care diametrul metalului este mai mic și încărcarea mai mare, acesta este mai puternic atras de zeolit.

Clinoptilolitul leagă o varietate de toxine. Acestea includ metale grele (plumb, cadmiu, mercur), nitrații și altele. Schimbul cationic este un proces complet pasiv – cand zeolitul se află în proximitatea acestor compuși, ei sunt atrași de structura zeolitului și absorbiți în interiorul său pe suprafața acesteia. Nu există nici o activitate chimică în acest proces.

Cristalele de zeolit acționează ca niște mini-bureți, absorbând radicalii liberi, particulele cancerigene și virale.

Produsele companiei noastre au la bază ca materie primă zeolitul micronizat și activat, aflat în concentrație minimă de 85% clinoptilolit.